בעתיד יהיו רובוטים מובטלים – ובמה הילדים שלך יעבדו?

במה הילדים שלך יעבדו בעתיד?

השנה היא 2037 ושורה ארוכה של רובוטים ממתינים במסדרונות משרד שירות התעסוקה של ביטוח לאומי (נניח שמוסד זה עדיין קיים רק לצורך ההמחשה).

רובוט מעט כפוף עם זיפים ניגש לפקידת הקבלה הממוחשבת ומגלה כי שוב לא נמצאה לו עבודה במקצוע שלו, סידור מחסנים, כי רחפנים שולחים סחורה לבית הלקוח ישירות מהמפעל. חזון הבלהות על אבטלת רובוטים הוא כבר מציאות ממשית של בני האדם בהווה, מציאות שרק תתעצם.

זו תהיה מציאות שבה נצטרך להמציא את עצמנו מחדש, מציאות שבה, על פי דעת מומחים, ילדינו יעבדו במקצועות שבחיים לא שמענו עליהם. כבר לא מדובר על מקצועות נעלמים כמו סנדלרים או רתכים, אלא על מקצועות כמו נהגים, קופאים, דיילים ואפילו רואי חשבון, אנשי מכירות ועורכים לשוניים.

השילוב בין מערכות בינה מלאכותית ורובוטים מאפשר לפלח ולהפיק מסקנות ממספר בלתי נתפס של נתונים ולהוציא לפועל עבודות פיזיות בקצב לא אנושי. אין הפסקות קפה או חופשות משפחתיות. בכנות? זה מלחיץ, אבל אפשר לעשות את מה שבני אדם תמיד הצטיינו בו- להסתגל לשינויים ולהתפתח!

בעתיד יהיו רובוטים מובטלים – ובמה הילדים שלך יעבדו?

איך יראה שוק העבודה העתידי?

חוקרים באוניברסיטת הרווארד פרסמו לאחרונה תוצאות מחקר שנעשה בקרב 700 חברות מובילות בארה"ב על עתיד שוק העבודה.

המסקנה הבולטת הייתה כי 90% מהן רואות יתרון תחרותי במעבר למודל העסקה על פי דרישה. כלומר, העסקת פרילנסרים פר פרויקט מתוך "פלטפורמת כוח עבודה". אם תרצו, ה-wolt של המתכנתים או ה-Uber של מנהלי פרויקט.

נכון, יש היום פלטפורמה כמו fiver בהן פרילנסרים מספקים שירותים בתחומים שונים, אך מדובר על שירות נקודתי יותר – כאן מדובר על פלטפורמה שתרכז פרילנסרים שהוגדרו ע"י החברות כ'פרמיום-טאלנט'.

רגע לפני שנסביר מה זה אומר ומה הכישורים הכי רלוונטיים למאה ה-21, נבין מה יוצא מזה לחברות?

  • היכולת להעסיק לכל פרויקט את האדם בעל הכישורים המתאימים ביותר – כמעט -80% מהמנהלים שהשתתפו במחקר ציינו כי הקצב המהיר שבה טכנולוגיה מתפתחת הופך את מרבית העובדים ללא רלוונטיים תוך זמן קצר ועלויות הכשרה הן יקרות.
  • להשתחרר מזכויות עובד-מעביד (פיצויים, חופשה, מחלה וכו') – יותר מ-80% מהמנהלים מאמינים כי העובדים הצעירים מחפשים אתגרים שונים ממקום העבודה ומעדיפים מקום עבודה שמספק גמישות, אוטונומיה ומטרה ברורה.
  • לעבוד בצורה מרוחקת עם אנשים מכל העולם (בעקבות הקורונה חברות רבות גילו כמה זה חסכוני שלא צריך לשכור חלל ל-100 עובדים ולספק להם שירותים בסיסיים)

אז מה זה 'פרמיום טאלנט'? ואיך הופכים לאחד כזה?

התובנה המרכזית עליה מדברים המומחים בהקשר של 'מקצועות העתיד' היא לא היכולת לרכוש מקצוע מבוקש (הביקושים משתנים כל הזמן), אלא על היכולת לרכוש כישורים ויכולות מגוונות – כלומר, פיתוח יכולת הלמידה העצמית, רכישת כלים אנליטיים וטיפוח יכולות קוגניטיביות ותקשורתיות מעולם מדעי הרוח והחברה.

למשל? מתכנת big data עם רקע בפסיכולוגיה ארגונית יכול להצליח ובגדול!

אבל לא רק הם… אמנם מקצוע כמו מעצב גרפי לא הוכלל במחקר בקבוצת הפרמיום, אך מעצב שיוכל לספק גם שירותי כתיבת תוכן ושיווק דיגיטלי יכול להיות נכס משמעותי בעבור חברות רבות.

המקצועות החמים: טכנולוגיה, אבל לא רק…

כמה מהתחומים הכי חמים ומתפתחים היום בשוק ההייטק הם ביג-דאטה, אינטליגנציה מלאכותית (AI), מציאות רבודה (AR) וגיימינג, אבל החדשות הטובות הן שלא רק טכנולוגיה תהיה בעתיד!

מקצועות טיפוליים כמו פסיכולוגיה, תזונה ונטורופתיה קואצ'ינג וייעוץ, עדיין יהיו רלוונטיים כי מחשבים ורובוטים לא יחליפו כל כך מהר את המגע הבינאישי ובתקופה שבה אנו חיים, תקופה של לחץ וגירויים בלתי פוסקים, יותר ויותר אנשים מכירים בחשיבות הבריאות והרווחה הנפשית. 

אז מה אפשר לקחת מכאן? את התובנה כי בני אדם נועדו להסתגל ולשם כך צריך לפתח כישורים של למידה, מסוגלות ובטחון עצמי.

יש המון דרכים להקנות את התכונות הללו לילדים, כמו דרך לימודי בניית אתרים לילדים, לימוד פיתוח אפליקציות לילדים או חוג תכנות לנוער, אבל חשוב לזכור שצריך סבלנות ואולי לוותר על השאלה "מה אתה הולך לעשות עם זה?", כי כנראה שלפני 40 שנה הורים שאלו ילדים שהלכו ללמוד מחשבים את אותה שאלה. 

אם עניין אתכם לקרוא על שוק העבודה העתידי, אולי יעניין אתכם גם:

טגיות: coding for kids, leaplearner, חוג מחשבים, חוג תכנות, טיפים להורים, ללמוד תכנות, פער מגדרי, קייטנת מחשבים, קייטנת תכנות
Previous Post
איך באים תכנים לעולם?
Next Post
"תוכנה שפה יפה!"